tisdag 13 december 2011

Märta 9 månader

Märta har nu storlek 80 i kläder. Det händer mycket med det motoriska nu. Hon har lärt sig att krypa och tar sig nu även framåt. Hon har all tyngd på armarna och så lyckas hon på olika sätt sprattla med sig benen. Man hinner knappt blinka så har hon krupit iväg. Hon kan ställa sig upp själv. Hon kämpar och kämpar och slutar aldrig träna på detta. Varje dag blir hon modigare och försöker nu leka med leksaker ståendes men det är ju ganska besvärligt eftersom hon behöver hålla sig i med ena handen. Att sätta sig upp själv har hon också lärt sig. Hon vinklar ut ena benet och så pressar hon sig upp med armarna. Hon kan även ligga på rygg och komma upp med magmusklerna om hon lyckas vinkla sig lite åt sidan. Gåstolen styr hon som ingenting och får upp rätt bra fart.

Hon börjar lära sig vart lampan är. Hon pekar uppåt och tittar mot närmaste ljuskälla, det kan vara ljus, lampa eller månen. Dessvärre gör hon likadant om man frågar vart mamma och pappa är. För någon vecka sen började hon vinka oxå och efter lite tjat så brukar hon krama de små händerna till vinkningar. Hon ljudar ord som äsch, osch, titta, tutta, mama. En ny rolig lek är att rasa torn byggt av de mjuka klossarna med bjällra i. Leken när vi sätter nappen i vår egen mun är fortfarande bland de roligaste. Samt att leka tittut, kittla, kasta henne i luften och busa. Hon har lärt sig att vinka och klappa händer. Hon är så söt när hon klappar händer.

När hon kryper eller för det mesta så brukar hon ha tungan på sned i munnen. Hon ser för härlig ut då. Ytterliggare en tand är på G, tror hon har 8 st nu. Hon äter fortfarande allt men kan nu ta lite längre tid på sig och helst vill hon ha något att leka med under tiden. Pincettgreppet tränas och hon äter gärna smörgås själv. I princip kan man säga att hon äter allt som är mat. Hon förstår nog inte att man inte kan tycka om.

Anders är hemma på heltid och jag jobbar. Det är annorlunda men Märta verkar inte bry sig så mkt. Det första dagarna fick jag världens kramar och pussar när jag kom hem och ingen annan dög men nu är hon helt neutral inför det.

Här är världens sötaste lilla tärna!

Tyvärr så har jag inte min vanliga hårddisk hemma så ni får inte se de gamla bilderna den här gången men det är ju bara att kolla bakåt i bloggen om ni vill jämföra månad för månad.

2 kommentarer:

Björken sa...

Söt som socker, är hon er lilla Märta.
God Jul om vi inte hörs innan.
Kram Catrine

webmosterhelene sa...

Men oh så söt hon är!!! Visst är det en underbar ålder?! Charlie är ju 10 månader nu, blev det på julafton.... Det går fort dock, tänk, snart är de ett år....