onsdag 4 januari 2012

Märta 10 månader

Märta har fortfarande storlek 80 i kläder. Hon verkar ha stannat i den storleken. Nu har hon fått sina första skor. Ett par bruna fina skor. De är lätta att få på men lika lätta att ta av har vi märkt. Märta tycker de är roliga att leka med. Nåt annat som är roligt att leka med är sladdar, andra skor, kulramen och huset med klossar som ska in genom taket. Hon gillar när vi busar med henne och snurrar runt henne i väldig fart.

Märta kryper nu som ingenting, fort går det och hon kan ibland välja att krypa till ett annat rum. Hon ställer sig upp mot allt hon kommer åt och blir allt våghalsigare. Hon kan nu gå längs möbler för att få tag i sin napp, en mobiltelefon eller en fjärrkontroll. Märta kan dessutom stå själv i flera sekunder, närmare 20 sek. Hon förvånade oss även med att bara trava iväg med lära-gå-vagnen alldeles själv. Vi har ju visat och provat den förr men nu bara gick det. Vi hänger inte med i den snabba utvecklingen just nu.

Märta kan nu vinka alldeles förträffligt till alla bilar som åker förbi henne i vagnen och applåderar så fort vi berömmer henne. Eller bara för att de applåderar på TV:n. Hon vet mycket väl vad ajaj betyder och brukar oftast lyda.. Men ibland så gör hon tvärtom väldigt medvetet. Då hör vi att hon säger aoao för sig själv och så petar hon på det hon inte får röra som t ex granen.

Om vi frågar vart lampan är så brukar hon peka på rätt grej och nu det senaste har hon även förstått var granen är och till vår stora glädje mamma och pappa. Förut pekade hon på lampan vad vi än frågade om. Märta sitter för det mesta inte still mer än några sekunder. Sedan vill hon iväg och titta på något men ibland så kan man få små mysstunder med henne. Oftast när hon är trött och sitter med nappen och favoritgosedjuret. Ibland kan man tom få en kram eller en blöt puss.

Märta några dagar

Märta 1 månadMärta 2 månader

Märta 3 månader
Märta 4 månaderMärta 5 månaderMärta 6 månader
Märta 7 månader
Märta 8 månader
Märta 9 månader
Märta 10 månader

2 kommentarer:

Christel sa...

Vilka underbara foton du tar! Hittade länken hit från pysselmyran. Hoppas vi ses på maran till våren.
Christel

Frida sa...

Lilla fantastiska Märta!