torsdag 2 februari 2012

Märta 11 månader

Märta har storlek 80 i kläder. Hon har lärt sig mkt den senaste månaden. Hon har lärt sig vart nästan sitter. Iaf så vet hon var andras näsor är och när hon petar på näsan så tutar den. Hon har börjat dra ned handduken som hänger över ugnen på golvet. Det är oftast det första hon gör när hon kommer in i köket. Hänger man upp den så drar hon ned den igen på en gång. Det bästa hon vet är att läsa böcker. "Vem gömmer sig" och bäbis-böckerna är favoriterna. Hon kan läsa dem om och om igen. Hon håller upp boken och gnäller för att visa vad hon vill. Annars så har hon även börjat med att vilja saker som hon inte kan förmedla och blir då frustrerad.

Hon har även börjat gå, små steg långsamt framåt. Hon tar det säkra före det osäkra. Första stegen hon tog var hos mormor och morfar när hon höll i en sladd. Så häftigt och vi är så stolta. Hon älskar tittut, och kan gärna initiera leken själv. Ofta så sitter vi i soffan och så klättrar hon upp mot soffryggen. Eller också är hon i soffan och pappa kryper omkring bakom. Hennes favoritfrukt är apelsin/clementin och om hon ser en så vill hon inte ha något annat. Hon märker tydligt vad vi äter och vill ha samma grejer. Svårt att lura henne. Hon har lärt sig att dricka själv ur sin mugg eller välling.

De senaste veckorna har varit svårt sovmässigt. Hon har vägrat att sova och vaknar på nätterna flera ggr. Så nu har hon börjat få ett nattmål. Vissa nätter har hon var nästan otröstlig och även på dagarna har det varit svårt att söva henne. Vi tror att det kanske är en hörntand på g, mardrömmar eller kanske nån separationsfas. Nu börjar det bli bättre men nattmålet är fortfarande kvar. Hon har kommit på att hon kan slänga ut Leo och nappen så hon inte somnar. Vi har vänt henne framåt i vagnen och klippt luggen för första gången. Hon har även börjat skynda sig om man försöker stoppa henne, t ex om man ska stänga toadörrren så kryper hon dit supersnabbt. Hon har lärt sig att tända våra sänglampor.

1 vecka
1 månad
2 månader
3 månader4 månader5 månader6 månader7 månader8 månader9 månader10 månader11 månader

1 kommentar: