fredag 15 november 2013

Edith 7 månader

Edith har nu storlek 74 men kommer fortfarande i en del 68. Edith sover just nu rätt så bra. På kvällarna somnar hon vid 20 och ibland sover hon hela nätter till kl 06 då hon vaknar för dagen. Ibland vaknar hon runt 5 å äter en flaska välling och kan sedan somna om. När hon ätit brukar jag lägga henne bredvid mig så hon får sparka och flänga runt med sina armar tills hon somnar om. Vid 6 är det oftast tid att gå upp. Under dagen så sover hon ca 30 min vid 8 och vid lunch ofta en timma eller mer. Sedan sover hon ca 30 min vid 17. Vi har börjat söva henne i vår säng för att slippa att bära runt henne. Vi lägger henne i mitten av sängen och lägger oss bredvid samt lägger täcken runt om. Sedan försöker hon sätta sig upp, kliar sig i ögonen, vrider runt huvudet och plockar ut nappen ex antal ggr innan hon somnar. Men hon somnar varje gång iaf. Nästa steg är väl att sitta bredvid henne för att hon så småningom ska kunna somna själv i sin säng.

Hon äter gröt till frukost, välling vid 11, matburk vid 14 och gröt vid 18 och ibland en flaska innan läggning beroende på när hon somnar. Ca var 3:e h äter hon iaf. Hon älskar gröt och den kan man inte lassa in fort nog. Äter nu nästan en hel burk puré.

Hon börjar nu vara påväg bort. Hon tar sig från sittande till liggande på magen som ingenting men jag verkar aldrig lyckas se hur hon gör. Hon brukar bli arg när hon legat på mage ett tag. Hon kan vända sig åt alla håll och lyckas komma runt 360 grader på mage. Hon försöker åla framåt men trycker sig bakåt med armarna. Hon ställer sig i krypställning men har inte kommit framåt än. Om man håller i armarna så kan underkroppen trycka henne framåt. Hon börjar träna på att ställa sig upp. Hon ställer sig upp om man håller henne i händerna och idag ställde hon sig upp genom att hålla i korgen med filtar. Hon segade sig upp på de tjocka små benen och jag fick hålla emot korgen så att den inte skulle tippa. Hon har även tagit tag i soffbordet och ställt sig upp med hjälp av det. Jag fick säkerhetshålla henne och hon ramlade baklänges så fort hon fick tag i nåt på bordet. Oftast vill hon stå upp och det kan va helt omöjligt att sätta henne ned. När hon sitter i knät så är hon helt omöjlig och bara sträcker sig och kastar sig framåt åt olika håll för att titta på något nytt.

Hon sitter ofta i sitt hörn mellan soffan och elementet med de stora kuddarna mellan sig och leker. Vi sätter dit alla möjliga leksaker. Hon tittar, suger på dom och dunkar dom i huvudet. Efter en stund skriker hon ilsket då ligger hon på mage eller har ramlat åt nåt annat håll och inte kommer upp.

Hon har börjat tjuta. Så högt att det ringer i öronen. Ofta vid kvällsmaten när hon först är hungrig och sen trött. Vi vet inte hur vi ska få henne att sluta. Håret på huvudet har blivit tätare och står rakt upp när hon är nybadad, hon ser ut som moster Evelina när hon var liten. Hon har börjat prata en del. Da da da säger hon med mycket tryck på d. Det låter så frejdigt.

Inga kommentarer: