lördag 4 januari 2014

Edith 8 månader

Nu senare än någonsin kommer inlägget om Edith när hon blev 8 månader. Bilder och text är skrivet sedan länge men bara inte postat just här.

Edith kryper nu omkring med en väldig fart. Hon byter rum och förföljer en när man flyttar sig runt i huset. Höga trösklar är svåra att komma över men annars så är hon ganska snabb. Hon älskar att ställa sig upp och sätta sig ned mot t ex soffbordet, och gör det om och om igen hela tiden. Hon ramlar, slår i huvudet och näsan hela tiden men ger sig aldrig. Hon hänger alltid runt benen på mig och kommer krypandes så fort jag visar mig. Sedan klättrar hon på benet och vill inte släppa. Hon har under månaden lärt sig att sätta sig ned från stående vilket är skönt så hon inte bara ramlar baklänges. Först så höll hon i bordet, lutade sig fram så att huvudet kom under bordet och så väntade hon på att knäna skulle böjas. Nu klarar hon det bra. 

Leksaker är inte speciellt roliga längre. Edith vill bara upptäcka grejer. Vi har fått börja säga ajaj när hon klättrar mot TV:n men då skrattar hon bara för hon förstår inte vad vi gör. Märta gör sitt för att passa henne och säger till när hon håller i för små saker eller tar grejer som hon inte tror att Edith får ha, som ex hon tog skorna i garderoben och vilket Märta anmärkte på fast hon själv gjort likadant dagen innan. Märta börjar bry sig om Edith mer och mer och går förbi och kramar henne ibland och leker lite med henne. Ibland blir hon arg på Edith och tar loss hennes händer när hon håller sig i bordet mm. Men inget allvarligt. Vårt vardagrumsbord har numer små gnagmärken efter Ediths tänder. Hon har snaart två framtänder i överkäken. Vet i skrivande stund inte om de har brutit igenom men det är bra nära.

Det har varit en lite jobbigare sömnperiod. Hon har vaknat vid 00 ibland och haft svårt att somna om vissa nätter och sedan vaknat vid 4 och ätit välling. Ibland somnar hon om men ibland tar det lång tid. Vid 05,30 tycker hon dock att det är morgon. Det har varit lite slitit den här månaden och nu börjar vi fundera på hur vi ska göra. På dagtid har vi lagt Edith i vår säng men nu har hon krypit ur den en gång vilket gör att vi helst inte vill lägga henne där men just nu är alternativet att bära henne = inget alternativ. På dagarna sover hon på morgonen vid 8 i ca 45 min, sedan vid lunch i 1-2 h och på em sover hon ibland 30 min runt 16 men det brukar va svårt att få henne att somna då.

Gällande maten så får Edith nu puréer med lite bitar i vilket hon tycks vara tveksam till. Hon vill helst ha nåt i händerna när hon äter och ibland är det gurka, morot eller klyftpotatis. Jag tycker inte att hon äter så mkt nuförtiden. Hon verkar tröttna fort. Gröten är inte lika populär längre utan hon får pilla i sig smörgås och en skvätt fil.

Edith gillar att busa, bli slängd i luften och falla baklänges. Då skrattar hon gott. Hon har sagt mamma nu. Inte till mig men när hon gråter så hör man mama. Så mysigt ändå. Många nya ljud kommer, baba har hon sagt länge. När hon hittar nåt kul att titta på säger hon hehe och då är det bäst att se efter vad hon hittat. Hon har fått en ny bilstol, eller hon fick Märtas och Märta fick en ny. Det funkar bättre och hon är ganska nöjd i den. När hon inte är nöjd så sjunger vi ”Edith lilla Edith” och även Märta sjunger den för henne ibland. Den funkar alltid om hon inte är för hystersik.


Hon börjar visa en del vilja nu och skriker när Märta tar hennes leksak eller om hon vill något. Hon är verkligen en liten goding vår Edith.Inga kommentarer: