tisdag 21 januari 2014

Edith 9 månader

Edith har nu storlek 74. Hon är en sån liten aktiv typ. Det går inte att ha henne i knät. Hon kan gnälla och gnälla vid ens fötter och vilja upp men när man tar upp henne så vill hon bara iväg. Hon söker hela tiden något att undersöka och leksakerna är inte kul nån längre stund. Det har blivit lite lättare sen hon började krypa och hon kan nu även få för sig att byta rum även om vi sitter kvar. Toaletten och Märtas rum är de mest spännande rummen. Hon kryper in på toa, ställer sig upp mot toan och börjar vifta ned i toan eller suga på toaringen. Även toaborsten har åkt fram och vi måste nu stänga dörren för att hålla henne borta från äckel. Märtas rum är ganska farligt med alla småsaker så dit stänger vi oxå.

Edith går nu längs vardagsrumsbordet som ingenting och byter ställen att luta sig emot. Om man håller henne ståendes och sedan släpper så kan hon stå en lång stund innan hon långsamt sätter sig ned. Hon har även tagit några steg. En gång när Anders stängde lådan med soporna så följde hon med något steg och även mot oss har hon tagit enstaka steg i fallet mot oss. Då skrattar hon av spänning. Just nu älskar hon när man håller henne i händerna och går eller när hon går med gåvagnen men vi vågar inte släppa henne med den än. Hon vill så mkt. Framåt framåt framåt. Hon gillar skafferiet och diskmaskinen och kan få väldig fart om hon märker att de öppnas.

Maten har varit besvärligt en period. Hon vill äta själv men fixar ju inte skeden. Mackor som vi förut kunnat dela i bitar vill hon ha hela med resultatet att det blir smulor och smörgås överallt. De senaste veckorna sedan Anders varit föräldraledig har hon fått två lagade mål om dagen och mat har hon ätit frejdigt. Hon äter välling på kvällen innan hon somnar och så äter hon oftast en välling vid 5 på natten. Majs och avokado är väldigt gott. Och clementiner och vindruvor.

Sömnen är lite besvärlig just nu. Hon somnar vid 8 på kvällen men vaknar oftast nån gång under kvällen innan midnatt och så får man söva om henne. Någon gång när hon vaknar på natten räcker det med att stoppa i nappen och en gång när hon äter och blir omsövd. Då sover hon till 6. Annars så vaknar hon vid fem och vill komma upp och äter vällingen till frukost. Under hela julen vaknade hon kl 5. Seegt. På dagarna sover hon en gång på morgonen/fm och efter lunch. Som mest sover hon 1,5 h men oftast 40-60 min. Edith sover i sitt eget rum i en egen säng och det funkar prima. Var liksom ingen övergång. Vi fick gå tillbaka med att vi inte längre kunde lägga henne i sängen och hålla handen på henne tills hon somnade för hon började leva runt som hejsan. Det gick liksom inte att hålla fast henne för då blev det liksom så hårt och man vill ju inte fasthålla henne. Istället vaggar vi igen. Men nu kan det funka rätt bra att sitta i soffan med benen på bordet och dunka henne i rumpan. Det går oftast så man slipper bli så trött i ryggen.

Hon har börjat ta ena handen i munnen och vifta den så att hon spelar på läpparna. Men även den andra handen vinkar. Hon har lärt sig att klappa händer och så söt när hon gör det. Hon pekar upp i luften och säger dä när vi frågar vart lampan än. Fast ibland gör hon inget alls. Hon är mer försiktig än Märta och främmande människor är hon skeptisk till och tar helst inte emot något av dem. Om det är mkt folk i ett rum så duger bara jag och Anders. Hon tittar bara storögt och lite skeptiskt mot främlingar (då Märta gjorde allt för att charma). Edith och Märta kan leka tillsammans en stund. Sedan blir Märta arg för att Edith förstör hennes lek och tar hennes grejer. Edith blir arg för att Märta ska ta det hon just råkar leka med. 

Hon har världens härligaste hår som står rakt upp på huvudet och ligger ned i nacken. Kollar man på bebiskort på mig så ser man samma friss.

Här är föregående månaders bilder.Inga kommentarer: