torsdag 19 juni 2008

Flyga ballong!

Nu har vi äntligen gjort det! Flugit luftballong! Jag, sambon och kompis Lina åkte till Stockholm i tisdags för en tur i det blå. Vi samlades kl 02.30 för att sedan ta oss vidare till ett lämpligt startfält. Då man inte kan styra en luftballong gäller det att lyfta på rätt sida om stan för att sen kunna landa på ett bra ställe. För att kontrollera hur vindarna gick släppte personalen upp heliumballonger på lite olika ställen. Till slut kördes vi ut till ett stort grönt fält där vi skulle veckla upp ballongen. På väg dit lekte jag och Lina en lek, vi skulle komma på så många kändisar vi kunde på A och se B osv. Kul! Vi tog begreppet kändis på en ganska låg nivå. Ett namn var t ex, Herr Gurka. Väl på plats fick vi instruktion för hur vi skulle hjäpa till. Först togs korgen ut ur släpet, tydligen är det världens största modell för en korg. Den tar uppåt 32 personer. Sedan fick vi rulla ut ballongen som har så mkt tyg att det skulle täcka 2/3 av en fotbollsplan. Tyget är även så starkt att även om du tar en kniv och gör en repa så kan du inte med handkraft fortsätta repa upp hålet.
Sen fyllde de ballongen med luft men hjälp av två fläktar och vi fick stå på rad och hålla i två rep för att ballongen inte skulle flyga iväg. Kan tillägga att det var hur kallt som helst den här natten och det räckte med att ha hoppat ur bilden så var fötterna helvåta av all dagg i gräset.
Ett gruppkort på oss. Tycker vi ser ut som tre kattungar som tittar upp ur korgen (kanske inte lika söta men ändå). Tjejen som tog kortet sa till oss att vi inte behövde trycka ihop oss så men då svarade Anders att "Vi gillar det". Hihi..
Så lyfte vi till slut. Det var en ganska häftig känsla. Vi steg upp till ca 600 meters höjd och kollade på soluppgången över Stockholms stad. Vi flög i ca 1 h. Anders som är höjdrädd var lite nervös först men när han väl insåg att de små repen som höll fast ballongen i korgen inte skulle gå av så njöt han oxå:)
Såhär ser det ut när piloten sprutar gas i ballongen. Coolt va!
Sen fick vi hjälpa till att lägga tillbaka ballongen i säcken.
Till sista berättade piloten om luftballongens tillkomst och vi blev döpta i champagne och fick äta en god frukost. Piloten hade även lärt sig partytricket att med hjälp av en kniv öppna flaskan.

2 kommentarer:

Joy for Health sa...

Det låter helt underbart! Lylle dig!

Anonym sa...

Va roligt att se bilder och läsa =) tycker allt att ni är lika söta (om inte sötare) som kattungar ;)