torsdag 10 november 2011

Märta 8 månader

Märta har storlek 80 men vissa 74 går fortfarande på. Anders är pappaledig och jag jobbar 100%. En omställning men det känns bra hittills. När jag kommer hem blir hon så lycklig och bara kramar mig och skrattar. Mysigt värre!

Märta är väldigt aktiv just nu. Hon sitter inte still i famnen utan ska hela tiden undersöka något. Ser hon fjärrkontrollen eller mobilen på bordet så bara kastar hon sig dit. Fullt förtroende för att man ska fånga henne när hon ramlar. Hon sitter och leker själv ganska långa stunder och lägger sig på mage för att sträcka sig efter saker hon inte når. Sedan rullar hon omkring efter olika grejer. Hon har nog inte förstått att hon kan rulla riktigt dit hon vill men hon rullar ändå längre sträckor. Hon kan även snurra 360 grader på magen för att komma åt det hon vill ha. Att åla baklängas klarar hon men blir ganska frustrerad när kommer längre ifrån det hon ville ha. Börjar träna på att stå men man får hålla henne hela tiden och inte titta bort en sekund.

Vi har börjat läsa lite böcker och det tycker hon är spännande. Hon säger ”titta” och blicken följer med på sidorna. Om man öppnar långsamt så vrider hon på huvudet för att kunna se nästa bild.

Hon pratar mkt nu säger mamama, dadada, titta, dä, pruttar och låter som en tiger.

Vi har börjat med en variant av 5-min metoden. Så vi lägger henne i sängen med nappen och går därifrån. Sen har vi gått in med jämna mellanrum och gett henne nappen igen. Det har varit superjobbigt för oss och även för henne. Hon har varit helt hysterisk och vissa dagar har det tagit 40 min att söva henne. Men nu börjar det ordna sig och hon somnar oftast ganska fort själv och skriker inte på samma sätt längre. Men det bästa är fortfarande att bli sövd i famnen.

Märta har nu 6 tänder. Tre därnere varav en bara fanns där utan att vi märkte när den kom. Två framtänder med en stor glugg emellan och en till bredvid som precis kommit igenom.

Hon älskar hundar och bara skrattar och viftar när de kommer i närheten. Hon är inte alls rädd utan bara road.


Nyfödd
1 månad
2 månader
3 månader
4 månader
5 månader
6 månader
7 månader
8 månader

1 kommentar:

Elin sa...

Så himla fint du gör med bilderna Karin. Inspirerande småmcollage. Tack för dina sköna tips förresten. Just nu är jag och Dolly p som en och samma person, kanske för att en viss person vill äta en gång i halvtimmen nätterna igenom och var fjärde timme på dagarna... Din lilla Märta är ju superstor nu! Kram elin