tisdag 19 mars 2013

Märta 2 år



Lite sent i månaden kanske men här kommer månadens uppdatering om Märtas utveckling. 

Märta pratar nu som bara den. Hon är inte tyst en sekund utan tjattrar ständigt. Hon upprepar saker hela tiden. Magdalena och Rebecka är favoritpersonerna och hon pratar ständigt om dem och att "Lena" var spöke och att hon och Rebecka gömde sig under filten. Det är den roligaste leken nu, att gömma sig under en filt och så ska vi fråga vart Märta är. "Är Märta under sängen?", "nej" svarar hon då. Vi letar på några olika ställen och sedan får vi hitta henne. En annan rolig aktivtet är att gå till biblioteket där hon springer gatlopp mellan hyllorna och tjuter av glädje. Börjar bli pinsamt att gå dit då hon inte något biblioteksvett och dessvärre är det nya biblioteket i stan ganska inbjudande till att springa omkring i.

Märta har börjat reagera på alla ljud som hörs ute och inne och ska härleda dem. Ibland gömmer hon sig om hon hör flygplan. Hon har nu full koll på om kylskåpet låter eller diskmaskinen eller frysen i källaren osv. Har också börjat lägga märke till varenda litet sår på huden, säger Märta ont och pekar på nån liten prick. Man måste torka av hennes händer när hon äter om det fastnar någon smula, sedan att hela hakan är full av fil märker hon inte. Blir oxå märkbart påverkad om någon annan slår sig eller har ont och kan börja gråta om någon annan slår sig och pratar ofta situationer när någon blivit ledsen.

Hon säger mamma Kain hela tiden och pappa Usch när vi frågar vad pappa heter. Ibland vill hon att vi ska gruppkramas hela familjen och då säger hon ”alla”. En morgon försökte Anders säga alla för att få en kram. Då sa Märta, "nä pappa naken". Anders hade då kalsonger eftersom han nyss gått upp. Då fick man tydligen ingen kram.

Hon har kommit på att hon kan gå ur sängen när vi lagt henne och tre-fyra läggningar i rad gick hon upp flera gånger innan vi till slut la oss bredvid så hon somnade. Men sen la vi henne i tid en dag och då gick hon inte upp och har inte gjort sedan dess. Har ju haft en strålande sovperiod då hon kunnat sova hela nätter eller bara vaknat nån enstaka gång. Men nu har det varit några veckor när hon vaknat vid halv sex vilket är för tidigt. Ibland kan vi ta in henne till oss och så somnar hon om men på vardagarna går det inte.

Vi hälsade på min kollega Bea och hennes dotter Ellie för några veckor sen. Jag förberedde henne på att vi skulle hälsa på bebisen Ellie. När vi kom dit sa jag att mamma har en sån bebis i magen. Efter det har Märta sagt att bebisen ska heta Ellie varje gång vi har frågat. Att Rebecka fått en lillebror förnekar hon dock bestämt när vi frågar.
 

Inga kommentarer: